Portfolio

vestibule

modern equivalent

Sfeer
Het oorspronkelijke glas in de deuren van een vestibule in een prachtig herenhuis uit 1895 was ooit vervangen door gebobbeld matglas. Dat laat weliswaar licht door maar geen enkel beeld. Een Schutspatroon doet dat wél en daarom kwam 
de vraag een raamfolie patroon voor de tochtdeuren te ontwerpen in de sfeer van het nog in de bovenlichten aanwezige gezandstraalde glas.

Techniek
Wat dat gezandstraalde glas betreft: de voor Schutspatronen gebruikte raamfolie wordt ook wel etched glass folie of zandstraalfolie genoemd. Niet zo gek, want de look & feel van deze folie is ontleend aan die van deze oude en traditionele ambachten. De visuele en tactiele effecten zijn hetzelfde maar de techniek is een andere.

Motief
Voor het ontwerp van het hier toegepaste Schutspatroon is gebruikt gemaakt van motieven uit een eerder gemaakt rasterwerk Voor De Zekerheid. De negen verschillende figuren van dat werk zijn nu in een groter patroon ingebed. Zo zijn ze een modern equivalent van het oorspronkelijke motief uit de bovenlichten. Niet alleen door vorm, maar dus ook door de eigentijdse techniek.

De gebruikers aan het woord

Behalve het nuttige aspect van de raambekleding – geen inkijk vanaf buiten, wel uitkijk vanaf binnen – zijn de schutspatronen op het glas van de tochtdeuren in onze vestibule erg mooi.

Het patroon is geïnspireerd op het patroon van het gezandstraalde glas in het bovenlicht en sluit daar dus naadloos bij aan. Bovendien zijn de deuren nu een lust voor het oog, zowel overdag als ’s avonds, door de verschillende lichtinval.  Het is steeds weer een prachtig kunstwerk dat geweldig bij de sfeer van ons huis past! Ook prijstechnisch zijn de schutspatronen alleszins de moeite waard.

Mieke Caron en Hans Huisman