Portfolio

Woonkamer

blikvanger mag gezien worden

Herkenbaar
Een veel voorkomende situatie: direct aan de straat gelegen ramen van een woonkamer waar voorbijgangers dicht langs lopen. Blikken naar binnen zijn onvermijdelijk. Meestal wordt het glas dan op ooghoogte voorzien van een dichte strook raamfolie die onder en boven ruimte open laat. Dat kan natuurlijk beter, maar vooral ook mooier. Bijvoorbeeld met een Schutspatroon.

Glas-in-lood als kapstok
Het glas-in-lood in de bovenlichten heeft hier als kapstok gediend voor het ontwerp van het daaronder aangebrachte Schutspatroon. Het bovenste deel van de raamfolie stemt overeen met de open structuur van het glas-in-lood. Dat stramien zet zich naar onderen toe voort, met dit verschil dat het patroon zich in het onderste deel sterk verdicht.
Glas-in-lood en raamfolie vormen zo een geheel. Zelfs het oranje-gele kader van het bovenlicht is als omlijsting terug te vinden in het Schutspatroon.

Historisch karakter
Het raamvullende patroon is hier in twee opzichten een goed werkende blikvanger. De inkijk is effectief beperkt terwijl het gebruikte middel daartoe juist gezien mag worden: een Schutspatroon als geometrisch ornament dat recht doet aan het historische karakter van dit 19e eeuwse herenhuis.

De gebruikers aan het woord

Het Schutspatroon heeft bij ons precies het gewenste effect: ruim voldoende privacy zonder dat het zicht naar buiten wordt belemmerd. Bezoek staat soms echt met de neus op het raam terwijl wij al staan te zwaaien. Het past heel erg mooi in de stijl van het huis. Zelfs zo goed dat het sommigen niet eens opvalt. Bijkomend voordeel is de prachtige schaduw die op de muur of vloer valt als de zon er op staat.

Doris en Sebastiaan van den Akker