Portfolio

tochtdeur 2

inkijk als doorn in ’t oog

Functie en beleving
Zoals een voordeur functioneert als afsluiting van de toegang tot een huis, zo functioneert een daarachter gelegen tochtdeur als een fysieke scheiding van het voorportaal en de gang. En als beide deuren zijn voorzien van glas, doen ze in fysieke zin nog steeds hun werk maar is er geen sprake van een beschutting in visuele zin.

Zoektocht
Voor een dergelijke situatie werd al bijna twintig jaar gezocht naar een effectieve en passende manier om die vurig gewenste privacy te verkrijgen. Een tot nu toe vruchteloze zoektocht, totdat bij toeval de bedrijfsbus van SCHUTSPATROON.NL werd gespot. Plotseling viel het kwartje en werd de oplossing voor het probleem op een presenteerblaadje aangereikt.

Ontwerpprincipe
Ook voor dit ontwerp dienden specifieke kenmerken uit de directe omgeving – in dit geval die van de voordeur en de raampartij daarachter – als uitgangspunten voor het Schutspatroon. 

Beeldrijm
De kolom van vier horizontale raampjes in de voordeur werd proportioneel geschaald en op het glas van de tochtdeur geprojecteerd. Dat middensegment werd voorzien van een strakke ritmische invulling en omsloten door een open kader met een iets verfijnder patroon in de vlakken daaromheen. Eenzelfde beeldrijm werd toegepast op de twee smalle zijramen naast de deur. Het hier veel opener patroon correspondeert zo met de ijle lijnen van het glas-in-lood in het bovenlicht.

Passende oplossing
Het geheel is niet overdadig decoratief maar stoer en krachtig en past zodoende goed in de sobere maar elegante stijl van het huis. De bewoners zijn er content mee want de inkijk en het bijbehorende ongemak zijn verdwenen en maken zo een einde aan de zoektocht.

De gebruikers aan het woord

Wij zijn erg blij met het schutspatroon dat Bert voor onze vestibule ontworpen heeft. Het sluit prachtig aan bij de architectuur van ons huis, het geeft de nodige privacy en het licht wordt op een plezierige manier zacht gefilterd. Berts idee om de vorm en het ritme van de ramen in de voordeur terug te laten komen in het patroon op de tochtdeur geeft een mooi, rustig effect. Het geheel straalt gastvrijheid uit, gecombineerd met een vleugje mystiek. 

Ria Hoogveld en Hans Menger

de effecten van een schutspatroon op een tochtdeur

Over het algemeen biedt raamfolie een veelzijdige oplossing voor verschillende behoeftes, zowel vanuit praktische als vanuit esthetische overwegingen.

Privacy
Het aanbrengen van een Schutspatroon op het raam van een tochtdeur vergroot op een effectieve manier de privacy. Het belemmert het zicht van buitenaf waardoor nieuwsgierige blikken worden tegengehouden en bezoekers niet gemakkelijk naar binnen kunnen kijken. Zo hou je meer controle over je persoonlijke leefruimte.

Esthetiek
Behalve voor die praktische functie is een Schutspatroon ook ontworpen om een raam te transformeren in een geometrisch en kunstzinnig ornament dat de tochtdeur een persoonlijke touch en een andere beleving geeft.

Al met al goede redenen om te kiezen voor een Schutspatroon op jouw tochtdeur. Neem nog vandaag contact op om de mogelijkheden te bespreken.