Portfolio

tochtdeur 2

inkijk als doorn in ’t oog

Functie en beleving
Zoals een voordeur functioneert als afsluiting van de toegang tot een huis, zo functioneert een daarachter gelegen tochtdeur als een fysieke scheiding van het voorportaal en de gang. En als beide deuren zijn voorzien van glas, doen ze in fysieke zin nog steeds hun werk maar is er geen sprake van een beschutting in visuele zin.

Zoektocht
Voor een dergelijke situatie werd al bijna twintig jaar gezocht naar een effectieve en passende manier om die vurig gewenste privacy te verkrijgen. Een tot nu toe vruchteloze zoektocht, totdat bij toeval de bedrijfsbus van SCHUTSPATROON.NL werd gespot. Plotseling viel het kwartje en werd de oplossing voor het probleem op een presenteerblaadje aangereikt.

Ontwerpprincipe
Ook voor dit ontwerp dienden specifieke kenmerken uit de directe omgeving – in dit geval die van de voordeur en de raampartij daarachter – als uitgangspunten voor het Schutspatroon. 

Beeldrijm
De kolom van vier horizontale raampjes in de voordeur werd proportioneel geschaald en op het glas van de tochtdeur geprojecteerd. Dat middensegment werd voorzien van een strakke ritmische invulling en omsloten door een open kader met een iets verfijnder patroon in de vlakken daaromheen. Eenzelfde beeldrijm werd toegepast op de twee smalle zijramen naast de deur. Het hier veel opener patroon correspondeert zo met de ijle lijnen van het glas-in-lood in het bovenlicht.

Passende oplossing
Het geheel is niet overdadig decoratief maar stoer en krachtig en past zodoende goed in de sobere maar elegante stijl van het huis. De bewoners zijn er content mee want de inkijk en het bijbehorende ongemak zijn verdwenen en maken zo een einde aan de zoektocht.

De gebruikers aan het woord

Wij zijn erg blij met het schutspatroon dat Bert voor onze vestibule ontworpen heeft. Het sluit prachtig aan bij de architectuur van ons huis, het geeft de nodige privacy en het licht wordt op een plezierige manier zacht gefilterd. Berts idee om de vorm en het ritme van de ramen in de voordeur terug te laten komen in het patroon op de tochtdeur geeft een mooi, rustig effect. Het geheel straalt gastvrijheid uit, gecombineerd met een vleugje mystiek. 

Ria Hoogveld en Hans Menger