Portfolio

spreekkamers en kantoren

visueel filter in stijl

Oud versus nieuw
Een vrijstaand pand anno 1867 met hoge ramen in statige kamers die nu in gebruik zijn als spreekkamers en kantoren. Een prachtige setting met glas-in-lood, originele vensterbanken en houten paneelluiken aan de binnenzijde. Alleen, de ramen keken allemaal uit op sfeerloze nieuwbouw. Het uitzicht correspondeerde in het geheel niet met d
e authentieke sfeer van het interieur. Maar ook ontbrak het in de spreekkamers aan privacy door het langs lopende publiek. Wat te doen?

Doorkijk én inkijk verminderen
Een raster ontneemt gedeeltelijk het zicht op het achterliggende. Het lood van de kleine ruitjes in de bovenlichten vormt ook een raster dat al op heel bescheiden schaal de doorkijk filtert. In het kader van het eerder geschetste probleem was er alle reden om dat principe hier voort te zetten met een Schutspatroon; dat is immers een opengewerkte raamfolie die de doorkijk kan doseren. Twee kanten op.

Semi-transparante façade
Het glas-in-lood raster werd als matrix gebruikt om de overige zes raamvlakken in te delen. Dat aanvankelijk open patroon verdicht zich geleidelijk van boven naar beneden in vijf stappen. Van binnenuit werkt het Schutspatroon als een semi-transparante façade die al het ongewenste tot een schim reduceert terwijl de blauwe lucht, de zon of een boomkruin goed zichtbaar blijven. Vanaf buiten zorgt het Schutspatroon nu voor de gewenste privacy. Missie volbracht.