Portfolio

keuken

zonder pottenkijkers

Kijkje in de keuken
In een gemoderniseerd jaren ’30 huis is de keuken van de achterkant naar de voorkant verplaatst, direct aan de straat. Dat betekent onvermijdelijk dat je tijdens het koken op de vingers wordt gekeken.

Oplossing gezocht
Natuurlijk, jaloezieën of vitrage houden de ongewenste pottenkijkers buiten de deur maar de bewoners zochten naar iets meer bijzonders. Iets dat het licht en de zon vrijelijk binnenlaat, dat een decoratieve waarde heeft en dat bij het glas-in-lood past. De geheel op de situatie toegesneden raamfolie van een Schutspatroon verenigde al die gewenste eigenschappen.

Raamfolie als diffuus filter
Zoals vaker toegepast werd ook hier de belijning van het glas-in-lood doorgetrokken in het patroon. Een doorlopend kader omsluit de hele raampartij met daarbinnen een stramien van blokken die in meer of mindere mate zijn opengewerkt. Zo zijn alle ramen nu met een verfijnd en lichtdoorlatend raster bekleed dat als een diffuus filter zijn werk doet. En als de zon schijnt worden de patronen als een cadeautje op de keuken geprojecteerd.

De gebruikers aan het woord

Het Schutspatroon schermt ons huis af van directe inkijk door het grote raam aan de voorkant. We vinden het prettig dat we zelf wel de blik naar buiten blijven behouden door de opengewerkte gedeeltes. Bovendien is het genieten van de prachtige patronen die door het zonlicht op onze witte keuken verschijnen. Ook ’s avonds waren we verbaasd dat zelfs achter een rolgordijn het effect behouden blijft: in het licht van de straatlantaarns wordt het Schutspatroon op het rolgordijn zichtbaar. De ideale combinatie van een handige oplossing en een bijzonder kunstwerk!

Esther Ronner en Maurice van Rooden