Portfolio

Woonkamer 2

Metselwerk als motief

Voorbeeld strekt tot aanbeveling
Als liefhebster van decoratie in het algemeen en van Oosterse decoratie in het bijzonder viel deze opdrachtgeefster voor een Schutspatroon dat ze zag op de woonkamerramen van een kennis. portfolio/woonkamer

Dat wil ik ook!
Toen ze niet veel later zelf een vergelijkbaar huis had gekocht, was het zonneklaar dat er ook hier een Schutspatroon zou moeten komen. En het patroonmotief diende zich vanuit twee verschillende invalshoeken aan: het typische metselwerk in de togen boven de ramen en de door haar bewonderde decoratie van het interieur van een om de hoek gelegen moskee.

Multicultureel
Deze nogal uiteenlopende motieven lieten zich uiteindelijk goed verenigen in een uit vierkante blokken opgebouwd stramien. In de bovenlichten is het lijnenspel van het metselwerk herkenbaar en in de grote ramen daaronder zijn de vlakken ingevuld met een veel dichter patroon dat zweemt naar Oosterse tegelmotieven.

De gebruikers aan het woord

Ik had een huis gekocht in een levendige, vooroorlogse arbeiderswijk in Utrecht. De ramen aan de voorkant van de woonkamer grenzen direct aan het trottoir. Ik zocht naar een manier om wel privacy te hebben, maar niet het contact met de straat te verliezen. Iets voor de ramen dat past bij een huis uit 1918, maar wel eigentijds. Het mocht best opvallend worden! En zo kwam ik via een kennis uit bij Bert Vredegoor, de ontwerper van Schutspatronen.

Ik heb Bert gevraagd een ontwerp te maken voor de ramen en de bovenlichten. Voor het ontwerp heb ik een aantal ideeën en suggesties gegeven. In nauw overleg is het ontwerp tot stand gekomen. Zo komt in het Schutspatroon het motief van het metselwerk boven de ramen terug.

De stap van ontwerp naar realisatie was spannend: pakt het in de praktijk uit zoals het op tekening was bedacht? Dit bleek gelukkig het geval! Voorbijgangers kunnen niet meer naar binnen kijken terwijl ik goed kan zien wat zich op straat afspeelt.

Het effect: in de directe ochtendzon, in het middaglicht en ’s avonds bij het schijnen van de straatlantaarn verandert het effect van het schutspatroon: van helwit naar goudgeel, van flets naar heel warm. De patronen geven een spannende en speelse schaduw op de vloer en op de muur. Ik kan er naar blijven kijken en me erover verwonderen. Het Schutspatroon is een echte blikvanger voor het huis, van binnen en van buiten.

Annelies Goorts