Portfolio

keuken

zonder pottenkijkers

Kijkje in de keuken
In een gemoderniseerd jaren ’30 huis is de keuken van de achterkant naar de voorkant verplaatst, direct aan de straat. Dat betekent onvermijdelijk dat je tijdens het koken op de vingers wordt gekeken.

Oplossing gezocht
Natuurlijk, jaloezieën of vitrage houden pottenkijkers buiten maar de bewoners zochten naar iets bijzonders. Iets dat het licht en de zon vrijelijk binnenlaat, dat een decoratieve waarde heeft en dat bij het glas-in-lood past.
Een schutspatroon verenigde al die gewenste eigenschappen.

Raamfolie als diffuus filter
Zoals vaker kon ook hier de belijning van het glas-in-lood doorgetrokken worden in het patroon. Een doorlopend kader omvat de hele raampartij met daarbinnen een stramien van blokken die in meer of mindere mate zijn opengewerkt. Zo zijn alle ramen nu met een verfijnd raster bekleed dat als een diffuus filter zijn werk doet.

De gebruikers aan het woord

Het Schutspatroon schermt ons huis af van directe inkijk door het grote raam aan de voorkant. We vinden het prettig dat we zelf wel de blik naar buiten blijven behouden door de opengewerkte gedeeltes. Bovendien is het genieten van de prachtige patronen die door het zonlicht op onze witte keuken verschijnen. Ook ‘s avonds waren we verbaasd dat zelfs achter een rolgordijn het effect behouden blijft: in het licht van de straatlantaarns wordt het Schutspatroon op het rolgordijn zichtbaar. De ideale combinatie van een handige oplossing en een bijzonder kunstwerk!

Esther Ronner en Maurice van Rooden