Raamfolie patroon op maat

Raamfolie Patroon Op Maat

In opdracht ontworpen patronen in raamfolie

waarom een patroon in raamfolie op maat laten ontwerpen?

Een Schutspatroon is een specifiek voor de locatie ontworpen patroon in raamfolie 
En daar begint het verschil met gangbare raamfolies. Die worden meestal als volvlak aangebracht en als er al iets uitgesneden wordt, dan is het vaak niet meer dan een reep, een kader of een bedrijfslogo. Kant-en-klare patronen komen altijd van de rol, hebben geen begin of eind en zijn al helemaal niet uniek.

Afstemming op de situatie
Omdat elke situatie anders is, worden Schutspatronen uitsluitend in opdracht en op maat ontworpen. Zo kan er bv verbinding worden gemaakt met eventueel aanwezige decoratieve of bouwkundige elementen. Denk daarbij aan glas-in-lood of een roedeverdeling in een bovenlicht. De belijning en vlakverdeling daarvan worden dan maatgevend voor het Schutspatroon waardoor het design helemaal op de situatie is afgestemd.

Visueel filter met eigen signatuur
Hoewel Schutspatronen zijn ontwikkeld vanuit slechts één motief, zijn door de vormgeving binnen dat stramien levendige patronen ontstaan met een heel eigen en herkenbare signatuur. Een Schutspatroon functioneert daarmee als een uniek en verfijnd visueel filter tussen het private en het publieke domein.

Feest voor het oog
Door het wisselende samenspel van vorm, licht en kleur zorgt een Schutspatroon op elk moment van de dag voor een andere beleving. Zonlicht projecteert de patronen als kleine cadeautjes op vloer of muur en in de avond krijgen de patronen een betoverende uitstraling. Zo is een Schutspatroon decoratief, chic en functioneel tegelijk. Visuele beschutting in optima forma.

een voorbeeld van een schutspatroon in stijl

Een raamfoliepatroon dat past
Eén van de onderscheidende kenmerken van een Schutspatroon is dat de al aanwezige architectonische of decoratieve elementen een belangrijke rol spelen in het ontwerp. Dat ontwerpprincipe manifesteert zich in hoge mate in het raamfoliepatroonontwerp voor twee woonkamerramen van een huis uit 1910. Dat het huis is gebouwd in de Belle-époque, is o.a. goed te zien aan het originele Art Nouveau glas-in-lood in de bovenlichten.

raamfolie ontwerp voor woonkamer binnen- en buitenaanzicht

Van Art Nouveau naar Schutspatroon
De raamverdeling en het elegante lijnenspel van het glas-in-lood lenen zich bij uitstek voor een vertaling naar een Schutspatroon in stijl. De horizontale belijning en de vier ranke vormen in het bovenlicht spiegelen zich nu verticaal in het patroon daaronder en lopen door tot halverwege het raam. Daar nemen de voor een Schutspatroon zo karakteristieke vierkante motieven het over om tot de gewenste verdichting te komen. Ter afsluiting rust het hele patroon op een voet waarin het logo is verwerkt.

Toegevoegde waarde
Zonder de glas-in-lood motieven letterlijk te kopieëren, is er een esthetisch en passend geheel ontstaan waarin de Art Nouveau decoratie van toen en de nu gestelde privacy-eisen harmonieus zijn verenigd in een eigentijdse techniek. Het raamfoliepatroonontwerp doet geen afbreuk aan de stijl van de architectuur maar gaat naadloos op in de sfeer van het huis. Meer foto’s van dit project vind je op Portfolio – Woonkamer 3

Annelies Goorts – WOONKAMER 2

 

Ik had een huis gekocht in een levendige, vooroorlogse arbeiderswijk in Utrecht. De ramen aan de voorkant van de woonkamer grenzen direct aan het trottoir. Ik zocht naar een manier om wel privacy te hebben, maar niet het contact met de straat te verliezen. Iets voor de ramen dat past bij een huis uit 1918, maar wel eigentijds. Het mocht best opvallend worden! En zo kwam ik via een kennis uit bij Bert Vredegoor, de ontwerper van Schutspatronen.

Ik heb Bert gevraagd een ontwerp te maken voor de ramen en de bovenlichten. Voor het ontwerp heb ik een aantal ideeën en suggesties gegeven. In nauw overleg is het ontwerp tot stand gekomen. Zo komt in het Schutspatroon het motief van het metselwerk boven de ramen terug.

De stap van ontwerp naar realisatie was spannend: pakt het in de praktijk uit zoals het op tekening was bedacht? Dit bleek gelukkig het geval! Voorbijgangers kunnen niet meer naar binnen kijken terwijl ik goed kan zien wat zich op straat afspeelt.

Het effect: in de directe ochtendzon, in het middaglicht en ’s avonds bij het schijnen van de straatlantaarn verandert het effect van het schutspatroon: van helwit naar goudgeel, van flets naar heel warm. De patronen geven een spannende en speelse schaduw op de vloer en op de muur. Ik kan er naar blijven kijken en me erover verwonderen. Het Schutspatroon is een echte blikvanger voor het huis, van binnen en van buiten.

Silvia en Bart – BADKAMER

Wij zijn heel blij met het voor ons ontworpen Schutspatroon voor de badkamer. Het is heerlijk dat je de openheid naar buiten behoudt, doordat je door het patroon heen naar buiten kunt kijken, maar wel je privacy krijgt. Een bijkomend verrassend effect is de schaduw van de patronen op de muren, vloer en plafond. Dit maakt de badkamer levendig. Wat ook mooi is, is het spiegeleffect van de badkamerspiegel. Daarmee heb je twee keer zoveel plezier van het Schutspatroon. Doordat het op maat gemaakt is, vormen de drie verschillende ramen nu een mooi geheel. De gewenste hoogte is gemakkelijk aan te geven, waardoor je je mate van privacy goed kan bepalen. Het is een echte toevoeging aan de badkamer!

Mieke Caron en Hans Huisman – VESTIBULE

Behalve het nuttige aspect van de raambekleding – geen inkijk vanaf buiten, wel uitkijk vanaf binnen – zijn de schutspatronen op het glas van de tochtdeuren in onze vestibule erg mooi. Het patroon is geïnspireerd op het patroon van het gezandstraalde glas in het bovenlicht en sluit daar dus naadloos bij aan. Bovendien zijn de deuren nu een lust voor het oog, zowel overdag als ’s avonds, door de verschillende lichtinval. Het is steeds weer een prachtig kunstwerk dat geweldig bij de sfeer van ons huis past! Ook prijstechnisch zijn de schutspatronen alleszins de moeite waard.